Erőszakos rasszista támadások egy menekült ellen Bicskén

Tudomásunkra jutott, hogy 2013. október 27-én rasszista indíttatású erőszakos támadás ért egy menekültet Bicske városában (propeller.hu).

A rendőrség hivatalos honlapján is megjelent egy nyilatkozat a támadásról azzal a címmel, hogy “Rendőrkézen a bántalmazók”, majd néhány mondattal később a rendőrségi nyilatkozat ellentmond önmagának: “A két férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd szabadon bocsátották őket.” – tudjuk meg a rendőrségtől (police.hu).

A rendelkezésre álló információk alapján azonban – melyek ellentmondanak a rendőrség szerint elkövetett garázdaság bűncselekményének – a két támadó a garázdaságnál sokkal súlyosabb bűncselekményt, a közösség tagja elleni erőszakot követhették el felfegyverkezve, melyet a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet.

Hangsúlyozzuk, hogy minden menekülő embernek joga van Magyarországon menedékjogot kérni, és kinyilvánítjuk a szolidaritásunkat az összes Magyarországon élő menedékkérővel és menekülttel. Szeretnénk továbbá mindenkit emlékeztetni, hogy Magyarországnak nemzetközi jogi kötelessége az emberhez méltó körülmények biztosítása a menedékkérők és a menekültek részére is.
Tudomásunk van arról, hogy a támadás helyszínén több térfigyelő kamera is működik, ezért kérjük, hogy ezen felvételeket is vegyék figyelembe a nyomozás során.

Követeljük továbbá, hogy annak érdekében, hogy ezek a személyek ne követhessenek el újabb rasszista támadást menekültekkel szemben, a nyomozóhatóság indítványozza az előzetes letartóztatásukat. A Migráns Szolidaritsá Csoport felhívja a magyar hatóságokat arra, hogy teljes mértkében tárják fel a múlt vasárnapi támadás okát és tényállását.

Bízunk benne, hogy a helyi nyomozóhatóság mindent megtesz ennek érdekében, és bízunk benne, hogy a magyar hatóságok elítélik az efféle idegengyűlölő támadásokat.

Budapest, 2013. október 31.