Nyílt levél a bicskei gyűlöletcselekmény ügyében

[english]
Tisztelt Országos Rendőr-főkapitányság!

Tudomásunkra jutott a médiából (Bicske: afrikai menekültet vert meg egy fideszes képviselő fia és Bottal bántalmaztak egy afrikai menekültet Bicskén)), hogy a bűncselekmény, amit két magyar fiatalember követett el egy menekült ellen – aki információi szerint elefántcsontparti származású – egy súlyos gyűlölet-bűncselekmény. A két magyar fiatal egy bottal bántalmazta a menekültet. Ezekből a forrásokból arról is értesültünk, hogy a gyűlölet-bűncselekmény egyik elkövetője egy helyi politikus fia, aki történetesen tagja a jelenleg kormányzó pártnak (Fidesz). A NOL.hu cikke szerint, mely 2013. november 18-án jelent meg, a bűncselekmény továbbra is garázdaságként van nyilvántartva, ami sokkal kevésbé komoly, mint a közösség tagja ellen elkövetett erőszak (gyűlölet-bűncselekmény). Garázdaságért az elkövetők 3 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetőek, ha azt felfegyverkezve követték el, mint ahogy ez esetben a gyanúsítottak ezt tették, a közösség egy tagja elleni erőszak azonban 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Egyik cikk szerint sincsenek előzetes letartóztatásban az egyértelműen rasszista indítékú bűncselekmény gyanúsítottjai, ezért továbbra is veszélyt jelentenek a bicskei menekülttábor lakóira.

A következő kérdéseket szeretnénk feltenni az Országos Rendőr-főkapitányságnak:

A Rendőrség továbbra is úgy véli, hogy a gyűlölet-bűncselekmény vétkesei csak garázdaságot követtek el, és nem egy rasszista támadást?

Ha a Rendőrség továbbra sem az afrikai személy elleni rasszista indíttatású támadásként kezeli az esetet, az azért van, mert az egyik gyanúsított egy helyi politikusnak a fia, aki történetesen a jelenleg kormányzó párt (Fidesz) tagja?

A gyanúsítottak szintén ugyanezen okból nincsenek előzetes letartóztatásban?

Válaszukat előre is nagyon köszönjük.

Tisztelettel,

Budapest, 2013. december 3.
Migráns Szolidaritás Csoport