Migráns Szolidaritás Csoport szolidaritási látogatása Bécsben, a tüntető menedékkérőknélMigSzol solidarity visit to asylum seekers protest in Vienna

Migráns Szolidaritás meglátogatja a Refugee Protest Camp csoportot – Bécs, Ausztria: 2013. március 16.

A bécsi Refugee Protest Camp egy fesztivált rendezett a kolostor környéken élő emberek számára, Ebben a kolostorban laknak a menedékkérők jelenleg. Számunkra az összejövetel lenyűgöző volt: a menedékkérők, az osztrák aktivisták és a helyiekkel közösen (gyermekektől kezdve a nyugdíjasokig) az egész napot tánccal, főzéssel, beszélgetéssel és nevetéssel töltötte. Az együtt töltött nap számunkra gyümölcsöző volt a kapcsolatépítés és információcsere tekintetében is, annak ellenére, hogy jelentős különbségek vannak a a magyarországi Migráns Szolidaritás csoport és az ausztriai Refugee Protest Camp helyzete között. Az ausztriai csoport tagjai többnyire menedékkérők, akik már évek óta várják a döntést jogi státuszukat illetőleg. A legfőbb követelésük az osztrák kormánytól az, hogy ismerjék el a problémáikat, és annak a helyzetnek a lehetetlenségét, melyben a menedékkérők sok éven át élnek a státusz-hiány miatt. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek Ausztriában érdeklődtek a jelenlegi magyarországi politikai fejlemények iránt, illetve az iránt, hogy mindez hogyan befolyásolja a menekülteket és menedékkérőket. Valóban, a magyarországi menekültek nehéz helyzete nem választható el az országban folyó szélesebb politikai folyamatoktól.

A Refugee Protest Camp weboldala

HVG-cikk a bécsi tiltakozásról

 

Migráns Szolidaritás visits the Refugee Protest Camp group – Vienna Austria: March 16th, 2013

The Viennese Refugee Protest Camp organized a neighborhood festival for the people living around the monastery where the asylum-seekers currently reside. For us, the gathering was impressive: asylum-seekers, Austrian activists and locals together – including everyone from children to pensioners – spent the day dancing, cooking, talking and laughing.

The day was also fruitful in terms of networking and exchanging information, even though there are considerable differences in the situations of Migráns Szolidaritás in Hungary and the Refugee Protest Camp in Austria. Members of their group are mostly asylum-seekers who have been waiting for a decision on their legal status for years.  Their central demand from the Austrian government is to recognize their problems and the impossibility of living in the legal limbo of asylum-seekers status for many years.

We found that people in Austria were interested in the current political developments in Hungary and how it affects refugees and asylum-seekers. Indeed, the predicament of refugees in Hungary cannot be separated from the wider political dynamics in the country.

Vienna’s asylum seekers website