‘De miért nem?!’ – Migszol videó

Sajtóközlemény-2014.04.05.

“De miért nem?!” – hangzik a kérdése a Bajrami családnak, akiknek a magyar állampolgárság iránti kérelmét harmadszorra utasította el indokolás nélkül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Mindössze három héttel az országgyűlési választások előtt a Migráns Szolidaritás Csoport tudomást szerzett a 11 éve Magyarországon élő család helyzetéről, akiknek a koszovói háború elől kellett elmenekülniük. A Bajrami család 2003-ban kapta meg Magyarországon a menekültstátuszt, amellyel ugyanolyan jogok járnak nekik, mint a magyar állampolgároknak – illetve majdnem ugyanolyanok. A menekültek akkor kérhetnek magyar állampolgárságot, ha már három éve Magyarországon bejelentett állandó lakóhellyel rendelkeznek. A Bajrami család 2003 óta stabil megélhetést szerzett, a szülőknek van munkájuk, felépítettek egy házat egy Budapesthez közeli kisvárosban, a gyermekeik itt jártak iskolába, s itt szereztek mesterséget, és mindannyian beszélnek magyarul. A legidősebb gyermekük kivételével az állam háromszor egymás után mindannyiuknak elutasította az állampolgársági kérelmét. https://www.youtube.com/watch?v=9TDGhQtOlzw Magyarországon azok, akiknek elutasítják az állampolgársági kérelmüket, nem kapnak az elutasítás okairól indokolást. Az elutasító döntéssel szemben fellebbezni sem lehet. A család kétségbeesett, és a Migráns Szolidaritás Csoport elutazott hozzájuk, rögzítette a kétségeiket és kéréseiket, amelyeket sok más menekült és bevándorló is megfogalmaz magában, akiknek szintén indokolás nélkül utasították el a magyar állampolgárság iránti kérelmeiket.

A MigSzol követeli, hogy az Országgyűlés változtassa meg az állampolgársági törvényt, és tegye lehetővé, hogy meg lehessen ismerni az elutasítás okait.

A MigSzol követeli, hogy az Országgyűlés változtassa meg az állampolgársági törvényt, és tegye lehetővé, hogy az elutasítással szemben fellebbezéssel lehessen élni.

A MigSzol követeli, hogy a megélhetés és lakhatás biztosításának feltételeit világosan határozza meg a törvény, és ezen feltételeket az állam ne önkényesen és titkosan vizsgálja, hanem nyíltan és a kérelmező egyéni helyzetét figyelembe véve.

A MigSzol egy befogadóbb Magyarországért küzd, ahol azok a külföldi személyek, akiknek stabil megélhetése és lakhatása van, akik magyar iskolákba jártak, akiknek van munkájuk, akik beszélik a magyar nyelvet és akik magyar állampolgárok akarnak lenni, magyar állampolgárokká is tudjanak válni.