Menekültek hajléktalansága elleni email-kampány: Sürgős felhívás! 2013.08.02

Sürgős felhívás!

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2013. augusztus 2-án rendőrségi erővel karöltve kilakoltatással fenyegeti a menekülteket a Bicskei előintegrációs menekülttáborból. Ezeket az embereket, akiket Magyarország nemzetközi védelemben részesített annak következtében, hogy őket származási országukban üldözték, a hatóságok hajléktalanná fogják tenni. Olyan menekültekről van szó, akik az előre meghatározott időpontnál tovább tartózkodtak a bicskei táborban, aminek az az oka, hogy nem kaptak elég támogatást saját lakhatásuk biztosítására.

Hajléktalanszállók elérhetőségeivel sem látták el őket, sőt a családosokat sem segítették az olyan szállók felkutatásában, melyek egyaránt befogadnak idős embereket és gyerekeket is. Mutassuk meg, hogy Magyarország nem annyira rasszista és idegengyűlölő, mint ahogyan azt a legutóbbi hírekben hallhattuk! Fejezzük ki szolidaritásunkat és támogatásunkat a hajléktalanná váló menekültekkel azzal, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal alábbi címére elküldjük ezt az emailt: 


bah.titkarsag@bah.b-m.hu

Minden emailre szükség van és minden emailt köszönünk, mert ezek fontosat a menekültek emberi jogaiért folytatott küzdelem során – köszönjük a támogatást!

 Cím: Elismert menekültek hajléktalansága Magyarországon

2013.08.02

Tisztelt Végh Zsuzsanna!

A menekülteket nem szabad kilakoltatni a bicskei menekülttáborból, míg lakhatási problémájukat  megnyugtatóan nem rendezték (lásd a Migszol Csoport sajtóközleményét: http://migszol.com/hu/cikk/671). A menekültek nem akarnak hosszútávon a táborban élni, ám a hajléktalanság különösen kegyetlen sors azok számára, akiket Magyarország nemzetközi védelemben részesített. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2010-es és 2012-es jelentései szerint a magyar menekültügy rendszerszerűen hajléktalanná teszi a menekülteket. Ezen menekülteket, akiknek nagy részét Afganisztánból üldözték el, szélsőségesen veszélyeztetett helyzetbe taszítja a kilakoltatás, különösen a Ramadán havában, amikor a böjtölő emberek napkeltétől napnyugtáig egy pohár vizet sem ihatnak a hőségben. A kilakoltatásra továbbá akkor akar sort keríteni a BÁH, amikor más városokban, így pl. Vámosszabadin, ahol a jövő héten nyitják meg az új menekülteket befogadó állomást, éppen szélsőségesek gerjesztik a feszültséget és burjánzik az idegenellenesség.

– A menekülteket nem szabad úgy kitenni a táborból, hogy nem gondoskodtak az elhelyezésükről!

– Magyarországnak fenntartható integrációs stratégiára van szüksége, bürokratikus akadályok nélkül!

– A városoktól távol eső tömegtáborokra épülő lakhatás nem segíti elő az integrációt!

– A menekültek hajléktalanszállókon való elszállásolása sem megoldás, hiszen így nem jutnak állandó bejelentett lakóhelyhez, amely a magyar állampolgárság megszerzésének egyik előfeltétele!

Követeljük, hogy senkit ne lehessen Magyarországon hajléktalanná tenni – a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog. Azt kívánjuk, hogy olcsó szociális bérlakásokat tegyenek elérhetővé a menekültek részére olyan helyeken, ahol a helyi társadalom képes nekik munkát adni, a gyermekiket iskoláztatni, egyenlő egészségügyi ellátásban részesíteni és a traumáikat gyógyítani. 

Magyarországnak valós esélyt kell adnia a menekülteknek.

Üdvözlettel, 

Péntek (aug.2) 19 óra: Ma, pénteken (aug.2.) a menekülteket nem rakták ki az utcára a bicskei táborból a Bevándorlási Hivatal fenyegetőzései ellenére. Annak érdekében, hogy a kilakoltatást a jövőben is megakadályozhassuk, támogasd a menekülteket és vegyél részt az emailkampányunkban, melynek a Bevándorlási Hivatal a címzettje! Mutassuk meg együtt, hogy Magyarország nem annyira idegengyűlölő,mint ahogyan azt a legutóbbi hírekben hallhattuk